HOGYAN TAKARÉKOSKODHATUNK OTTHONUNKBAN AZ ENERGIÁVAL?
2006.05.13. 12:26
Környezetvédelem - Energia
Hogyan takarékoskodhatunk otthonunkban az energiával?
Senki sem szeretne a kelleténél többet költeni, mégis mindannyian kényelmesen szeretnénk élni. Olyan jó tanácsokat olvashatsz a következőkben, melyeket megfontolva nem csak spórolhatsz az energiával, de a környezetért, a természetért Te is sokat tehetsz!
A háztartások energiakiadásai közül a fűtésre költjük talán a legtöbbet. Előfordulhat, hogy – sokszor tudatlanul- az utcát fűtjük. Az ajtók, ablakok, padlók résein, repedésein át kiszökik a meleg. Ráadásul nem csak a meleg szökik ki, hanem a hideg levegő is beáramlik és huzatossá, hűvössé teszi a lakás egyes részeit. A rések elzárása, tömítése, a hőszigetelés nem kerül sokba. A nyílászárókat (ajtó, ablak) habszivaccsal, vagy fémborítású szigetelővel huzatmentessé tehetjük. Az ajtók aljára gumit vagy filc csíkot is helyezhetünk.
De a gázzal, olajjal vagy széntüzelésű készülékekkel fűtött helységek üzemeltetéséhez friss levegőre van szükség.
Ilyen helyen tilos a szellőztetés!
Ha otthon cirkogejzírrel, vagy egyedi kazánnal fűtitek a lakást, gondoskodj róla, hogy a fűtés csak akkor legyen bekapcsolva, amikor szükséges. Például ha senki nincs otthon, szellőztetés előtt stb. érdemes leállítani a fűtést. Állandó fűtésre csak akkor van szükség, ha a hőmérséklet fagypont alá süllyed.
Nem kerül semmibe, de a fűtéssel takarékoskodhatsz, ha alkonyatkor besötétíted a szobádat, mert ezzel megakadályozod, hogy az ablakon át a hő elvesszen. A fűtőtest mögé a falra, ha alumínium fóliát teszel, akkor megakadályozod, hogy a meleg a falon át távozzon.
A fűtési szezon előtt gondoskodni kell a fűtőberendezések karbantartásáról, mert csak akkor működnek jól, ha megfelelően gondozzák őket. Régi tapasztalat, ha többször szellőztetsz, rövid ideig, intenzíven, a levegő frissebb lesz és gyorsabban felmelegszik, mint a hosszabb ideig tartó szellőztetés után. Párologtatóval megfelelő értékek között tarthatod a levegő páratartalmát és ez a hőérzetet is növeli.
Minél többet főzöl egyszerre, annál többet spórolsz. Ez furcsán hangzik, de vannak ma már olyan osztott főzőedények, melyekben egyszerre többféle zöldséget is lehet főzni ugyanazon a lángon. Jó, ha az étel és a tűzhely szempontjából megfelelő méretű lábost választasz. A láng soha ne érjen túl a lábos alján, mert akkor az a konyhát melegíti és nem az edényt – és ez nagyon költséges, valamint energiát pazarol! Ugyanígy az is felesleges pazarlás, ha az étel mennyiségéhez képest túl nagy vagy túl kicsi edényt használsz. Használj fedőt, és vedd alacsonyabbra a hőmérsékletet, ha az étel már forrni kezd. Darabold apróra a megfőzni kívánt ételt (pl. burgonya, zöldbab, stb.) akkor gyorsabban megfő.
Ügyelj arra, hogy sütés közben a sütő ajtaja jól záródjon! A sütőt az étel elkészülte előtt 8-10 perccel kapcsold ki, hogy kihasználd a sütő melegét!
A hűtőt a tűzhelytől távol helyezd el, vagy legalább hagyj közöttük helyet!
Mindig ellenőrizd hogy jól záródik e a hűtőszekrény ajtaja. Ezt könnyen megvizsgál-hatod! Ha egy papírcsíkra rácsukod az ajtót, és az szorosan rögzül, nem csúszik ki, az jól zár. Ellenkező esetben olcsón vásárolható új ajtószigetelő. Rendszeresen tisztítsd a hűtő hőleadó radiátorát!
Bár a világítás kevesebb energiát fogyaszt mint a fűtés vagy a főzés, egy kis odafigyeléssel itt is pénzt takaríthatsz meg!
Például, ha égő helyett fénycsövet vagy energiatakarékos égőt használsz.
Ne égesd feleslegesen a villanyt, de ügyelj a jó világításra, mert a gyenge világítástól a látásod károsodhat!
Ahol nincs szükség nagy fényerőre, ott használj gyengébb teljesítményű égőket! Olvasáshoz, tanuláshoz jobb az irányított fény! Ha választhatsz inkább természetes fénynél, ablaknál tanulj!
Forrás: Kiss Gábor: KÖRTE 5. évfolyam, 132-133.
|